Voormalige koeienstal gewild object fotografen

“Ik vind het een mooi ding, maar ik hecht er niet zoveel waarde aan.” De familie Tjepkema is de trotse eigenaar van één van de bouwwerken die in opdracht van Stichting Dorpsherstel is gerestaureerd. De stolpschuur aan de Oosterenderweg nabij De Waal is dan ook doelwit van veel fotografen.
“De stichting heeft ons benaderd of wij de stolp niet wilden restaureren. Als ik niet toestemde, zou het feest ook niet doorgaan”, zegt Koos Tjepkema. “Voor hetzelfde geld zou ik een moderne, veel grotere schuur kunnen bouwen. Maar ja, ik vind het een mooi plaatje, dus hebben we toegezegd.”
In 2000 werd de stolp voor ruim fl100.000,- gerestaureerd. Hiervan werd zestig procent via een subsidieregeling door de gemeente gefinancierd. “Twee kanten van het dak zijn helemaal opnieuw met riet bekleed. Ook zijn er muren gedeeltelijk herbouwd en is de binnenkant twee keer helemaal ontsmet, tegen onder andere de boktor. Ik moet zeggen dat het er weer prachtig uitziet.”

Scheepshout
Doordat de stolp op de monumentenlijst staat, is de familie Tjepkema aan regels gebonden. “Omdat het een monument is mag er niet zomaar iets aan verbouwen. Je moet het in de oorspronkelijke staat houden. Verder mag je zelf bepalen waarvoor je de stolp gebruikt. Ik gebruik hem in de lammertijd voor de schapen en de rest van het jaar voor opslag van bijvoorbeeld machines.” In vroeger tijden werd de stolpschuur als koeienstal gebruikt. Het gebouw is gemaakt van het hout van een schip dat ooit bij De Koog voor de kust is vergaan. Dit is duidelijk te zien aan het gebinte, waarin de scheepsmast te herkennen is. Omdat de stolp eigendom van de doopsgezinde kerk was, werd het de Vermaningsboet genoemd. Boet is hier eigenlijk de verkeerde term omdat de schuur geen rechte kant heeft, in tegenstelling tot de stolp. Later kreeg de schuur de naam Bakkersboet, vanwege de verkoop aan een lid van de familie Bakker.
Over belangstelling heeft de stolp niets te klagen. Met enige regelmaat komen bezoekers op het erf bij de boerderij met de vraag of zij de boet mogen fotograferen. “Ik denk niet dat mensen speciaal voor dit soort monumenten naar Texel komen, het gaat ze om de veelzijdigheid. Maar ik vind wel dat boeten behouden moeten blijven
.
terug naar de informatiepagina

terug naar de startpagina